נתחיל מקצת היכרות בסיסית – אני רותם דביר, בן 36, נשוי + 2 בנים (4 ו-7). סיימתי תואר ראשון דו-חוגי במדע המדינה וכלכלה באוניברסיטת חיפה (2010) ותואר שני ביחב"ל גם כן בחיפה (2014), עבודת התזה שלי (בהנחיית פרופ' אורי בר-יוסף) עסקה בניתוח כשל המודיעין הישראלי להתריע על פריצת האינתיפאדה הראשונה (דצמבר 1987).
בספטמבר הקרוב אתחיל את השנה הרביעית בלימודי הדוקטורט של המחלקה למדע המדינה באוניברסיטת טקסס A&M. תחום המחקר המרכזי שבו אני עוסק הינו קבלת החלטות במדיניות חוץ וביטחון. זהו המשך ישיר לתחומי העניין שהתמקדתי בהם בלימודי ב"א ומ"א, הדגש הינו יותר על הצד התיאורטי ופחות על מחקר אזור מסוים בעולם. לדוגמא, את עבודת התזה שלי לקחתי, צמצמתי והדגשתי כיוון תיאורטי של עיבוד מידע ומידת הרלוונטיות של סימנים מוקדמים להתפרצות עממית. כיום מאמר שכתבתי בנושא זה נמצא בהליכי פרסום באחד מכתבי העת המובילים בתחום ביטחון ומודיעין (Intelligence and National Security).
מבחינה מתודולוגית, המחלקה פה בטקסס מאוד מדגישה מחקר כמותני (מבטיח לכתוב פוסט עתידי על סוגיית המתודולוגיה בארה"ב לעומת ישראל וכל המשמעויות של זה לישראלים שבאים לפה) ולכן אני מתרכז במחקר שעושה שימוש במודלים סטטיסטיים לניתוח מסדי נתונים גדולים בתחומי עימות ומשברים ביטחוניים. כמו כן, המנחה שלי הינו אחד המומחים לתחום המתודולוגי של ניסויים ולכן אני עושה שימוש נרחב בשיטה זו במסגרת כל מה שאני כותב (מוזמנים לעבור על כמה מהמאמרים בלשונית מחקר באתר).
אחת השאלות החשובות ביותר לפני שיוצאים לדרך ללימודים מסוג זה היא, למה? מה היעד של הלימודים? מדובר על השקעה ניכרת של זמן, אנרגיה וגם דיי הרבה כסף ולכן כדאי לחשוב טוב טוב שזה אכן מה שאני רוצה. למרות שאני מדגיש את העניין הזה, אישית לא ממש עבדתי במודל הזה – הפוסט הבא יוקדש לתיאור הליך הגשת הבקשה (ות) ללימודים אבל, מראש אני מודה כי ההחלטה שלי לפנות ללימודי ד"ר לא הייתה משהו שתוכנן זמן רב מראש, היא נבעה משילוב של ייאוש מסוים משוק העבודה בארץ ורצון לפתח את עצמי בכיוון שעניין אותי מאז תחילת הלימודים באקדמיה.
כולם מכירים את הבדיחות לגבי תואר בתחום כמו מדע המדינה, לא חייתי באשליות שניגשתי ללמוד תחום זה אבל כן הייתה לי תקווה כי הצטיינות בלימודים ופיתוח קשרים עם אנשים שחיים בתחום יעזרו לי בשוק העבודה אחר מכן (שני הדברים השגתי – מצטיין דיקן ללימודי מ"א ולא מעט קשרים עם אנשי המחלק וכמה אורחים שבאו להרצות לסטודנטים). ניגשתי למגוון רחב של משרות שקשורות וענינו אותי – כמה תפקידי אנליטים במערכת הביטחון, אגפים שונים במשרד החוץ וגם ניסיון לנצל קשרים אישיים למשרות קצת יותר מוגבלות במשרד הביטחון.
לאחר שכל אלו כשלו (חלק ניכר מהם היה כבר בשלב מתקדם של לימודי מאסטר שכבר יש לי סוג של תחום התמחות), החלטתי לנסות ולבדוק מה המשמעות של לימודי ד"ר. בארץ לא רציתי להתחיל מסלול כזה בעיקר בגלל שרציתי להתמקד בלימודים ולא בניסיון להשלים לימודי ד"ר תוך כדי עבודה. כמו כן, ידעתי שהסיכוי להיכנס לשוק העבודה האקדמי גבוה בהרבה אם אנסה להתקבל לאחר קבלת תעודה ממוסד מכובד ואיכותי בארה"ב.
אז ככה התקבלה ההחלטה לנסות וללמוד בארה"ב. איך עובד כל התהליך? לאן כדאי להגיש? מה להכין מראש? מה לצפות? כל אלו יהיו הדגשים של הפוסט הבא.
Comments