הפוסט האחרון עסק בסוגיות הקשורות לשלב בניית רשימת המוסדות אליהן אנו מעוניינים להגיש.
אלמנט חשוב שהזכרתי ואכנס קצת יותר לעומק הינו יצירת קשרים וחיפוש "בעלי ברית". נתחיל מבעלי הברית. יש באוניברסיטאות בארה"ב הרבה יותר סטודנטים ישראלים ממה שניתן לצפות. בנוסף, הם מפוזרים במגוון רחב של מקומות ולא רק במוסדות המוכרים ביותר. בנוסף, חברי סגל ישראלים או ישראלים לשעבר גם כן יש יחסית לא מעט והם גורם נוסף שיכול לסייע.
כפי שציינתי, בסבב הבקשות השני שלי, חלק חשוב במחקר שעשיתי לאן כדאי לגשת היה לנסות ולמצוא אנשים כאלו. מתוך 8-9 מוסדות, יצרתי קשר עם לפחות 7 (רובם המכריע סטודנטים). ניסיתי לקבל מהם תחושה לגבי המקום, מה הדרישות ואיך כדאי להציג את עצמי. אחד הסטודנטים הללו היה זה שהמליץ בחום לפנות לחברי סגל שיש לי עימם תחומי עניין משותפים ולהציג עצמי כמועמד פוטנציאלי.
הסיפור שלי כלל הרבה מאוד מזל (מרכיב חשוב שחשוב לא להתעלם ממנו) – אני התחלתי לחקור את טקסס A&M באופן מקרי ומצאתי סטודנטית ישראלית במחלקה (שגם פה באופן מקרי, היו לנו אותם תחומי עניין). המנחה שלה גם הוא ישראלי לשעבר שעובד במחלקה כבר 25 שנה וכך יצרתי קשר עם מי שמשמש כיום כמנחה שלי ושותף לכמה מחקרים בהליכי כתיבה.
עוד סיבה למה זה קריטי ליצור קשרים אלו? לאחר כמה שיחות עם איש הסגל הנ"ל, הסתבר שהוא מכיר את הפרופ' שהיה המנחה שלי במהלך לימודי המאסטר בחיפה. הוא פנה אליו ישירות וקיבל ממנו המלצה לגבי, מכאן הכול התגלגל. אני חייב למנחה הנוכחי שלי המון בכל הקשור לשלב הקבלה לתכנית: (1) הוא נתן לי המון טיפים במהלך הכנת הניירת, מה להדגיש ומה למחוק. (2) הוא היה בעל הברית שלי ועשה מאמץ ניכר למכור אותי לוועדת הקבלה שתיתן לי הזדמנות (למרות שלא הייתי המועמד האידיאלי מבחינתם). בשורה התחתונה, הוא היווה מרכיב חשוב בהליך שהביא אותי לטקסס והייתי ממליץ לכל אחד לפעול באורח דומה.
גם אם לא מצאתם סטודנט/איש סגל ישראלי, חשוב מאוד לפנות לחברי סגל ולהציג את עצמכם. התרחיש הגרוע ביותר? לא יענו לכם. אני פניתי לשני אנשי סגל לפחות בכל מוסד שאליו הגשתי וכמעט כולם חזרו אליי, נתנו טיפים וחלקם אף עזרו בעריכת הניירת שהגשתי למחלקה.
איך למצוא אנשים אלו ולגשת אליהם? כנסו לרשימת חברי הסגל, חפשו תחומי עניין ופרסומים שעוסקים בתחום שבו אתם רוצים לעסוק. עדיף לפנות ליותר מאחד, אבל לא הרבה יותר מכך (2-3 גג).
מצאתם? מעולה...קחו כמה שעות ותתחילו לנסח את המייל. זה חשוב – זה הרושם הראשוני שאנשים אלו (שעשויים לשחק תפקיד מפתח בסיכויי הקבלה לתכנית ולאחר מכן במהלך הלימודים) מקבלים עליכם: הציגו עצמכם, מדוע אתם מעוניינים בלימודים במחלקה זו ומה עשיתם עד כה באקדמיה, כולל תחומי עניין ומה תרצו ללמוד בעתיד. הכי קריטי? לא לכתוב סיפור, מייל קצר של 2-3 פסקאות אחרת לא כולם יקראו וסתם תאבדו אותם. כתיבה ממוקדת ולעניין זה קריטי לקריירה אקדמית בכל מקרה, ראו בזה טבילת אש ראשונה.
קיבלתם תשובה? מצוין. ראשית, שלחו מייל תודה והבטחה להמשך קשר. אם הם נותנים המלצות, נסו לעשות בהם שימוש. ברגע שהקשר נוצר ואיש סגל מתעניין בכם, חשוב לשמור על הקשר אבל להיות ענייני (לא לפנות עם יותר מדי שאלות, אלו אנשים מאוד עסוקים ויש כנראה עוד כמה עשרות שפונים אליהם ביום).
יצירת קשרים אלו היא הטיפ הראשון והכי חשוב שאני יכול לתת ולכן הקדשתי לו הרבה תוכן. בפעם הבאה אני אעסוק בכמה צדדים טכניים יותר וניואנסים קטנים שכדאי להכיר בהקשר זה.
Comentarios